(0)

Šta je FDM 3D štampanje?

 

 

Osnovni proces FDM-a počinje digitalnim modelom koji se izrađuje pomoću CAD (Computer-Aided Design) softvera.

Taj model se zatim prenosi u softver koji je kompatibilan s FDM štampačem, gdje se model razbija na slojeve.

 

Svaki sloj se potom šalje na FDM štampač, gdje se materijal zagrijava do određene temperature i ekstrudira kroz mlaznicu u preciznom uzorku, čineći sloj po sloj.

Kada je riječ o materijalima, FDM tehnologija može koristiti širok spektar termoplastičnih materijala, kao što su ABS (akrilonitril-butilen-stiren), PLA (polilaktid) ili PETG (glikol-poliester). Svaki od ovih materijala ima svoje karakteristike, poput čvrstoće, fleksibilnosti i otpornosti na toplinu, što omogućava raznolikost primjena.

 

Prednost FDM 3D štampanja uključuje relativno nisku cijenu samog procesa, širok spektar dostupnih materijala, kao i relativno jednostavnu upotrebu FDM štampača.

Ova tehnologija je posebno popularna u oblastima kao što su prototipiranje, inženjering, dizajn, medicina i obrazovanje.

Međutim, kao i kod svake tehnologije, FDM 3D štampanje također ima svoje nedostatke. Jedan od glavnih nedostataka je slojevita struktura koja može rezultirati vidljivim slojevima na površini štampanog objekta. Ovo može zahtijevati dodatnu obradu kako bi se postigao glatki završni izgled, poput brušenja ili poliranja.

 

Unatoč tome, konstantni napredak u tehnologiji FDM-a i razvoj novih materijala nastavlja poboljšavati kvalitetu i mogućnosti ove tehnike štampanja. Sve više industrija i pojedinaca prepoznaje prednosti FDM 3D štampanja i koristi ga za različite svrhe, što čini ovu tehnologiju sveprisutnom i sve važnijom u svijetu proizvodnje i dizajna.

 

 

  • Kako radi FDM 3D štampanje?

FDM 3D štampač radi tako što nanosi otopljeni filament materijal preko izgradne platforme sloj po sloj dok ne dobijete završeni dio.

FDM koristi digitalne dizajn datoteke koje se učitavaju na sam uređaj i prevodi ih u fizičke dimenzije. Materijali za FDM uključuju polimere poput ABS-a, PLA-e, PETG-a i PEI-a, koje stroj koristi kao niti kroz zagrijanu mlaznicu.

 

Za upravljanje FDM strojem, prvo učitate kolut s termoplastičnim filamentom u štampač. Kada mlaznica dostigne željenu temperaturu, štampač vodi filament kroz ekstruzijsku glavu i mlaznicu.

Ova ekstruzijska glava je pričvršćena na troosovni sustav koji joj omogućuje kretanje duž X, Y i Z osi.

Štampač ekstrudira otopljeni materijal u tankim nitima i nanosi ih sloj po sloj duž putanje određene dizajnom.

 

Nakon nanošenja, materijal se hladi i stvrdnjava. U nekim slučajevima možete pričvrstiti ventilatore na ekstruzijsku glavu kako biste ubrzali hlađenje.

Za popunjavanje područja potrebni su višestruki prolasci, slično kao kada se oboji oblik markerom. Kada štampač završi s jednim slojem, izgradna platforma se spušta i uređaj počinje raditi na sljedećem sloju. U nekim postavkama stroja, ekstruzijska glava se podiže. Taj se proces ponavlja sve dok dio nije gotov.

 

 

  • Koji su parametri ispisa za FDM 3D štampače?

Većina FDM sustava omogućuje vam prilagodbu nekoliko procesnih parametara. To uključuje temperaturu mlaznice i izgradne platforme, brzinu izgradnje, visinu sloja i brzinu ventilatora za hlađenje.

Ako ste dizajner, obično se ne morate brinuti o tim prilagodbama, jer ih operater AM vjerojatno već ima pokrivene.

Međutim, faktori koje je važno uzeti u obzir su veličina izgradnje i visina sloja. Uobičajena veličina izgradnje desktop 3D štampača je 200 x 200 x 200 mm, dok industrijski strojevi mogu doseći veličine od 1.000 x 1.000 x 1.000 mm. Ako radije koristite desktop stroj za ispis svog dijela, možete veliki model podijeliti na manje dijelove i zatim ga ponovno sastaviti.

Tipična visina sloja za FDM iznosi između 50 i 400 mikrona.

Ispisivanje kraćih slojeva proizvodi glađe dijelove i preciznije zahvaća zakrivljene geometrije, iako ispisivanje viših slojeva omogućuje brže stvaranje dijelova i po nižoj cijeni.

 

 

  • Postoji li razlika između desktop i industrijskih FDM štampača?

FDM štampači općenito se dijele na dvije glavne kategorije: industrijske (profesionalne) i prototipne (desktop) strojeve. Oba tipa štampača imaju različite primjene i prednosti, iako je glavna razlika između ove dvije tehnologije njihov opseg proizvodnje.

 

Industrijski FDM 3D štampači, poput Stratasys 3D štampača, znatno su skuplji od svojih desktop pandana - desktop strojevi uglavnom se koriste za kućnu upotrebu - pa će njihova upotreba za vaše prilagođene dijelove rezultirati većim troškovima. Budući da su industrijski strojevi učinkovitiji i snažniji od desktop FDM štampača, češće se koriste za alate, funkcionalne prototipove i dijelove za konačnu upotrebu.

 

Također, industrijski FDM štampači mogu završiti veće narudžbe puno brže od desktop strojeva. Oni su dizajnirani za ponovljivost i pouzdanost te mogu proizvesti isti dio iznova i iznova s minimalnom intervencijom ljudi. Desktop FDM štampači nisu ni približno tako robusni. S desktop strojevima, morate redovito obavljati održavanje korisnika i kalibraciju.

 

 (0)