(0)

PLA (Polilaktid) 

je jedan od najpopularnijih materijala za 3D printanje.

On je bioplastični materijal koji se dobiva iz obnovljivih izvora poput kukuruza ili šećerne trske, što ga čini ekološki prihvatljivim izborom u usporedbi s tradicionalnim termoplastičnim materijalima koji se dobivaju iz nafte.

 

Evo nekoliko ključnih karakteristika PLA materijala:

 

  1. Ekološki prihvatljiv: PLA je biorazgradiv materijal, što znači da se može razgraditi prirodnim putem pod utjecajem mikroorganizama, čime se smanjuje ekološki otisak u usporedbi s konvencionalnim plastikama.
  2. Jednostavno za printanje: PLA je jedan od najlakših materijala za 3D printanje i pogodan je za širok spektar 3D printera. On ima nisku temperaturu topljenja i ne zahtijeva grijanu printersku ploču, što ga čini idealnim za početnike i hobiste.
  3. Niska toksičnost: PLA je nisko toksičan materijal i ne emitira štetne plinove tijekom printanja, što ga čini sigurnim za korištenje u unutarnjim prostorima bez posebnih ventilacijskih mjera.
  4. Širok raspon boja: PLA je dostupan u širokom spektru boja, uključujući osnovne boje, fluorescentne boje, prozirne i metalizirane boje. To omogućuje korisnicima da stvaraju šarene i estetski privlačne 3D printane objekte.
  5. Različite primjene: Iako PLA nije tako izdržljiv kao neki drugi materijali poput ABS-a ili Nylon-a, on se i dalje koristi za razne primjene kao što su prototipiranje, hobby printanje, dekorativni predmeti, obrazovni materijali i još mnogo toga.

 

 

Važno je napomenuti da PLA nije uvijek najbolji izbor za sve primjene, posebno za dijelove koji će biti izloženi visokim temperaturama ili mehaničkim stresovima. Međutim, zbog svoje ekološke prihvatljivosti, jednostavnosti korištenja i široke dostupnosti, PLA ostaje jedan od najčešće korištenih materijala u svijetu 3D printanja.

 (0)